Drag

Astrid DewickeOsteopaat

Hoe osteopathie klachten bij zwangerschap verlicht

Expertise

6

min.

22 mei, 2024

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam tal van veranderingen. Hoewel het geweldig is om nieuw leven te voelen groeien, kan het ook bepaalde ongemakken met zich meebrengen. Gelukkig kan osteopathie een waardevolle ondersteuning bieden voor, tijdens en na de bevalling.

In deze blog ontdek je welke veelvoorkomende klachten zich kunnen voordoen tijdens de zwangerschap en hoe een osteopaat je kan helpen deze te verlichten.

Nek- en schouderklachten

De groei van het borstweefsel, melkklierproductie en de foetus zelf kunnen nek- en schouderklachten veroorzaken. Deze kunnen een zeurend karakter hebben en lastgeven tot in de (boven)arm. In sommige gevallen kan dit zelfs lijden tot irritatie op de zenuwwortels in de nek waardoor je uitstraling tot in de vingers kan ervaren.

Deze klachten worden behandeld met zachte manuele technieken ter hoogte van de schouder- en nekregio om de mobiliteit, doorbloeding en bezenuwing te verbeteren.

Carpaal tunnel syndroom

Sommige vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap een ongemak dat bekend staat als het carpaal tunnel syndroom. Dit ontstaat wanneer er druk wordt uitgeoefend op de nervus medianus, wat kan resulteren in tintelingen, gevoelloosheid of een voos gevoel in de handen en vingers.

Vaak verdwijnen deze klachten vanzelf na de bevalling, maar indien je toch vroeg in de zwangerschap klachten ervaart kan het verstandig zijn om een osteopaat te raadplegen.

De osteopaat tracht de druk op de carpaal tunnel te verlichten door verschillende myofasciale technieken toe te passen op de schouder, arm, pols en mogelijks ook nekregio.

Bekkeninstabiliteit / bekkengordelpijn

Ten gevolge van hormonale veranderingen (productie van het hormoon relaxine) worden de ligamenten die de bekkenring stabiliseren lakser wat kan leiden tot bekkeninstabiliteit.

Vaak is er ook instabiliteit van het schaambeen (pubis symfyse) en kan er een klikkend geluid optreden tijdens bewegingen. Bekkeninstabiliteit wordt ook gekenmerkt door de typische ‘eendengang’ of het zogenaamde waggelen. Trappen op- en afgaan, draaien in bed alsook ochtendstijfheid komen voor.

Osteopathie helpt de harmonie in het bekken te herstellen via verschillende zachte manuele technieken. Daarnaast is een samenwerking met een kinesitherapeut voor gerichte oefeningen ook nuttig.

Rugklachten

Dit is een van de meest voorkomende zwangerschapsklachten. Deze rugpijn is meestal mechanisch van aard (dit wil zeggen: pijn wordt uitgelokt door een overbelasting van de spieren, gewrichten en ligamenten) ten gevolge van de andere posturologie die het lichaam ondervindt tijdens de zwangerschap.

In sommige gevallen kan er zwangerschapsischias optreden; de baarmoeder die groeit kan druk uitoefenen op de heupbeenzenuw met uitstraling in dat been tot gevolg.

Met osteopathie trachten we de oorzaak van je rugklachten te achterhalen en via verschillende technieken verlichting te bieden en de veranderende posturologie van de wervelkolom tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Gastro-oesofagealereflux / maagzuur

Tijdens de zwangerschap en zeker in het laatste trimester kan je last krijgen van reflux of zuuroprispingen, wat gepaard gaat met een ongemakkelijk brandend gevoelachter het borstbeen dat soms zelfs tot in de keel kan reiken.

Deze ongemakken worden vaak veroorzaakt door de groei van je baby in de buik, die druk uitoefent op de maag- en leverregio. Daarnaast spelen hormonale veranderingen, met name toename van progesteron, een rol doordat dit hormoon de onderste slokdarm sfincter ontspant, waardoor reflux kan optreden.

Via zachte manuele technieken zal de osteopaat de spanning op bovenstaande gebieden verminderen alsook worden adviezen meegegeven om deze ongemakken te verlichten.

Constipatie

Constipatie wordt gekenmerkt door onregelmatige stoelgang en/of moeite met ontlasting en kan gepaard gaan met buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel, anale krampen en pijn bij het uitdrijven van de stoelgang.

Er zijn verschillende oorzaken van constipatie tijdens de zwangerschap. Ten eerste spelen hormonale veranderingen een rol, waarbij stijgende progesteronspiegels het glad spierweefsel van onder meer de darm gaan ontspannen waardoor een vertraagde transit kan ontstaan en je constipatie kunt ervaren. Ten tweede kan de groeiende baarmoeder druk uitoefenen op de darmen naarmate de zwangerschap vordert.

Via osteopatische technieken gaan we verschillende regio’s met betrekking tot de darm mobiliteit onderzoeken en behandelen alsook worden er gerichte adviezen meegegeven met betrekking tot voeding en hydratatie.

Ervaar jij als mommy-to-be één van deze klachten of wens je een preventieve checkup tijdens je zwangerschap?

Boek je afspraak

Lees meer

Lees gerelateerde blogposts

Bekijk alle blogposts

Expertise

6

min.

Hoe osteopathie klachten bij zwangerschap verlicht