Het autonoom zenuwstelsel, ook wel bekend als het onwillekeurige zenuwstelsel, speelt een cruciale rol in het behoud van het interne evenwicht in het lichaam. Het is essentieel voor het onbewust reguleren van vitale lichaamsfuncties.
Bij Argès werken we via het autonoom zenuwstelsel om verschillende lichamelijke functies te reguleren en te optimaliseren.
Functies van het autonoom zenuwstelsel
Dit zenuwstelsel werkt onbewust en regelt autonome processen binnen het lichaam zoals bijvoorbeeld de opname van voedingsstoffen in de dunne darm en het ledigen van de galblaas met als doel het interne evenwicht te bewaren.
Het autonoom zenuwstelsel is verdeeld in twee hoofdonderdelen:
- Het orthosympathische deel (de gaspedaal)
- Het parasympathische deel (de rempedaal)
Deze onderdelen regelen onder andere je spijsvertering, ademhaling, hartritme, bloeddruk en stressreactie.
Het orthosympathische deel: de gaspedaal
Het orthosympathische deel is verantwoordelijk voor de 'fight or flight' reactie en bevindt zich in de spinale zenuwen van C8 tot L2. Wanneer dit systeem actief is, bereidt je lichaam zich voor op actie:
- Verhoogde hartslag
- Verhoogde ademhalingsfrequentie
- Verhoogde alertheid
- Verhoogde spierspanning
- Verhoogde zweetproductie
Het parasympathische deel: de rempedaal
Het parasympathische deel is actief tijdens rust, slaap en spijsvertering. De zenuwkernen van dit systeem bevinden zich in de hersenstam en het sacrum (heiligbeen). Dit systeem zorgt voor:
- Lagere hartslag
- Langzamere ademhalingsfrequentie
- Verhoogde speekselproductie
- Verbeterde spijsvertering
- Ontspanning en rust
Balans en dysbalans
In een gezonde situatie werken de gaspedaal en rempedaal harmonieus samen, afhankelijk van de activiteiten die je onderneemt. Het autonoom zenuwstelsel zorgt voor een goede balans tussen beide systemen.
Echter, wanneer deze systemen niet meer goed gereguleerd zijn, ontstaat er een dysbalans. Deze kan veroorzaakt worden door ziektes of (chronische) stress, wat leidt tot symptomen zoals onrust, slechte slaap, hartkloppingen, verteringsproblemen (zoals maagzuur en wisselende stoelgang), hoofdpijn en aanhoudende vermoeidheid.
Osteopathie en dysbalans
Via osteopathie gaan we via een uitgebreid vraaggesprek op zoek naar de symptomen van dysbalans. Vervolgens onderzoeken en behandelen we de corresponderende gebieden van het autonoom zenuwstelsel die verband houden met jouw klachten. Het doel is om de balans tussen de gaspedaal en rempedaal te herstellen, waardoor je lichaam weer optimaal kan functioneren.